Paahtopaisti ja lisukkeet

 

Paahtopaisti on reilua retroruokaa. Siitä syntyy vähintään kahden päivän eväät ja usein kaksi eri ruokaa.

Paahtopaistin himo syntyi vuosia sitten hieman yllättäen. Kohtuullisen nopealla googlailulla löysin Pastanjauhantaa-reseptin ja sillä ollaan nämä vuodet menty.

Meillä ensimmäisenä paahtopaistipäivänä liha syödään crack-perunoiden (valkosipuliperunat) ja rahkapohjaisen piparjuurikastikkeen kanssa. Seuraavana päivänä paahtopaistista tehdään usein banh mi -tyyliset leivät tai tanskalaistyyliset smörret.

Paahtopaistin tekeminen on hyvää harjoitusta jokavuotiselle säädölle nimeltä kinkunpaisto. Paahtopaisti on onneksi pienempi, joten mittarin ääressä sekoilu on vaivattompaa ja lihan jälkikäsittely hieman yksinkertaisempaa. Mutta on tässäkin omat kommervenkkinsä. Kun lihaan on otettu paistopinta, saatu oikea lämpotila uunissa ja liha uunista pois, se kääritään mausteiden kanssa ensin voipaperiin ja sitten sanomalehteen. Tässä kapalossa hän sitten lepäilee reilun tunnin. Paahtopaisti tarvitsee siis aikaa, mutta onneksi aktiivista toimintaa on varsin vähän. Prosessiin on kuitenkin hyvä varata kolmisen tuntia.

Paahtopaisti, crack-perunat ja piparjuurikastike on meidän pyhä kolminaisuutemme. Kunnon brittiläiseen tapaan ruoka syödään usein sunnuntaina ja jämät sitten maanantaina.

Niin, ja miksi kutsumme valkosipuliperunoita crack-perunoiksi? Koska ne ovat niin koukuttavia – olen melko varma, että niihin lisätään jotain katuhuumetta. Kuvan paahtopaisti on muuten sieltä verisemmästä päästä. Olisiko paisti otettu ajanpuutteen takia pois uunista jo 65 asteen kohdalla? Sisälämpötilasta ei kannata olla onneksi hirveän huolissaan. Joskus meillä on paahtopaisti mennyt yli 70 asteen ja hyvää tuli.

Näillä mennään

1-2 kg (tai niin paljon kuin jaksat kantaa) naudan paahtopaistia tai sisäpaistia
1 pussi valkosipuliperunoita (Apetitin koukuttavimmat)
1-2 purkkia ruokakermaa
suolaa
pippuria

Piparjuuritahna

1 purkki rahkaa
1-2 rkl raastettua piparjuurta
1-2 rkl hunajaa

Näin onnistut

  1. Ota lihaköntsä tuntia ennen huoneenlämpöön. Laita uuni 125 asteeseen.
  2. Paista lihaan joka puolelle paistopintaa esimerkiksi parilapannulla. Näin saat esteettisemmän kokonaisuuden.
  3. Tyrkkää lihan paksuimpaan kohtaa paistomittari ja laita liha uuniin. Nyrkkisääntönä lihaa pitää pitää uunissa noin tunnin per kilo, mutta näissä tuntuu olevan isojakin vaihteluja. Kun lihan sisälämpötila on 64-66-asteista, saat varsin punertavaa paahtopaistia. 66-70 asteessa liha on kypsynyt enemmän mutta ei ole vielä kuivaa.
  4. Suolaa ja pippuroi voipaperin päällys ja nosta liha uunista voipaperin päälle. Suolaa ja pippuroi lihan päällisosa. Kääri voipaperi lihan ympärille – voipaperia saa olla ihan reilumpi pala.
  5. Kääri voipaperilihakäärön ympärille sanomalehteä 3-4 kerrosta. Laita paketti lepäämään vähintään tunniksi mutta kolmekaan ei ole liikaa. Tämä on lopputuloksen kannalta tärkeä vaihe, sillä liha jatkaa vielä kypsymistään ja paketissa lämpö jakautuu tasaisesti joka puolelle. Loppukypsyttelyn ansiosta liha säilyy erittäin mehevänä.
  6. Nosta uuni reiluun 200 asteeseen ja tee valkosipuliperunat ohjeen mukaisesti. Yleensä perunat laitetaan isoon vuokaan ja valellaan kermat päälle.
  7. Kun lihapaketti kypsyy pöydällä ja valkosipuliperunat ovat uunissa voit tehdä kastikkeen. Raasta rahkapurkkiin noin 1-2 ruokalusikkaa piparjuurta, lisää hunaja sekä hieman suolaa ja pippuria. Sekoita ja maista. Piparjuurta kannattaa lisätä vähitellen, se on aika tujua tavaraa. Laita jääkaapiin odottelemaan lihan ja perunoiden valmistumista.
  8. Avaa liha paketista ja teroita paras keittiöveitsesi. Mitä terävämpi keittiöveitsi, sitä ohuempia siivuja saat. Paahtopaistin siivujen kuuluisi olla ohuita, mutta kotioloissa joutuu tyytymään paksumpiin siivuihin. Siivujen leikkaaminen on vaikeahkoa mutta yrittänyttä ei laiteta. Pihvipaksuiset siivut ovat esteettisesti ja syömisteknisesti tympeitä.
Mikä on sinun luottoruokasi? Kerro reseptisi ja laitetaan padat porisemaan! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s